Borragen
( LXXVII )
Abbildung: Seite 165
Deutsch: Gurkenkraut
Deutsch: Boretsch, echter
English: Beebread
English: Borage
Francais: bourrache
Latein: Borago officinalis
Namen.
D
As kraut so auff Teütsch würdt Burretsch genent / ist eben das so die Griechen Buglossum / unnd die Apotecker Borraginem nennen / wie wir das mit vilen worten in unsern
Paradoxis haben bewärt / hie on not zu erzelen.
Gestalt.
Burretsch hat einen rauhen feyßten stengel / seine bletter seind auch
rauch / stechlecht / breyt / runtzelecht / schwartz wie des Wulkrauts / und neygen sich zu der erden / der gestalt nach einer küezungen nit ungleich. Der stengel würt oben auß in vil zweig oder ästlin zerteylt / die tragen liebliche gestirnte gantz himelblaw / ettliche auch schneeweisse blümlin. So die außfallen / wachsen schwartze körnlin darnach / etwan zwey / drey / oder vier neben einander in hülßlin / die oben offen seind.
Statt seiner wachsung.
Burretsch wechst an ebnen und sandigen orten / würt aber yetzunder allenthalb in gärten gefunden.
Zeit.
Blüet im
Brachmonat / und weret den gantzen summer.
Die natur und complexion.
Burretsch ist wermer unnd feüchter natur.
Die krafft und würckung.
Die blümlin von der Burretsch in wein gelegt und darvon getruncken / machen frölich / unnd vertreiben die traurigkeyt / unnd allerley schwermütigkeyt. So sie mit hönigwasser
gesotten werden / seind sie seer bequemlich unnd
nützlich denen so im hals
rauch seind / unnd derhalben husten. Der Burretsch staud so drey stengel oder zweiglin bringt / sol gut sein zu dem drittäglichen
feber / mit wurtzel unnd samen in wein
gesotten und getruncken. Welcher stock aber vier zweiglin hat / sol zu dem viertäglichen
feber dienen / in maß unnd gestalt wie yetzunder angezeygt ist bereyt unnd genützt. Man mag auch zu gedachten
febern den zucker vonn den blümlin brauchen. Das Burretsch kraut zu äschen gebrent / unnd mit hönigwasser vermengt / gibt ein heylsam mundwasser für allerley geschwär unnd verserung des hals / der zungen und zanfleysch / stäts damit gewäschen. Burretsch treibt auch den harn / und benimpt den durst. Das kraut darvon gekocht und gessen / ist gut zu den
gebresten der leber.
Roßhub (050)
Rindßaug (052)